osbykorridoren.blogg.se

En baklängesrörelse till

Publicerad 2014-07-03 21:28:15 i Allmänt,

Av allt att döma kommer sverigedemokraterna i Osby att få en medtävlare i kommunvalet om ett par månader. En medtävlare, eller kanske snarare rival i meningen att även framstegspartiet, som denna nya baklängesrörelse kallas, motsätter sig vidare invandring respektive flyktingmottagande, säkert likaledes fången i självbilden av att höra till en obesmittad svensk ursprungsart. Ja alltså, ”om nu nån vill tro på den inbillningen”, som min kloka mormor brukade avfärda den sortens fabulösa tankegods.
Men ifall ovannämnda partiers proselyter istället (mot förmodan) vill veta sanningen, kan den lämpligen sökas hos historieprofessorn och flerfaldigt prisade författaren Dick Harrison, Lund, som angående arketypisk svenskhet, funnit att begreppet ”ursvensk” saknar varje uns av bäring; att den slags folkefärd aldrig existerat. Tvärtom är vi allihopa ättlingar till invandrare som genom årtusendena övergett tidigare boplatser i väster, syd och öster och slagit sig ner här. Med andra ord är vi i grunden ren och skär(!) blandras. Smaka på den.
Inte oväntat har det sin naturliga förklaring, vilket lundaprofessorn för övrigt påpekade i teveserien Sveriges historia då han nämnde att till exempel de jägare som tidvis levde vid Finjasjön under äldre stenåldern valde att lämna det blivande Sverige, som därmed temporärt avfolkades, bland annat på grund av det stundom hänsynslösa klimatet. Enligt Dick Harrison kunde ingen leva här under istiden, varken svenskar eller samer. Allas våra förfäder och förmödrar har kommit hit senare, och invandringen har fortsatt kontinuerligt, med skiftande intensitet, in i modern tid.
Just så. Bortsett från en period med utvandring kring förra sekelskiftet har det varit en jämn ström av invandrare/flyktingar, alltifrån finnar, ungrare och jugoslaver till chilenare och amerikaner som vägrade delta i folkmordet i Vietnam. Och sammantaget har de genom sitt arbete och på andra vis ( ex. Zlatan) bidragit till och berikat utvecklingen i vårt land, precis som senare tiders flyktingar från Mellanöstern och Afrika alldeles säkert också kommer att göra så snart de fått fast mark under fötterna.
Till syvende och sist bör vi enbart vara tacksamma över att det faktiskt finns de som väljer att slå sig ner här, inte minst med tanke på att tillvaron ännu till stor del styrs av illasinnade vädergudar. Amen.
Ingvar Kvarnhammar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela